PLEXIGLAS POLIJSTEN

Krassen verwijderen uit plexiglas/acrylaat


Plexiglas is een merknaam van de kunststof acrylaat en heeft zeer goede eigenschappen. Helaas is het wel zo dat plexiglas (acrylaat) een nadeel heeft; het is krasgevoelig. Gelukkig zijn alle krassen wel te verwijderen uit plexiglas! Onderstaand leggen wij u alles uit
.

Verschillende soorten plexiglas – verschillende polijstmethodes


Er zijn twee soorten plexiglas: gegoten en geëxtrudeerd plexiglas. Geëxtrudeerd plexiglas is de goedkopere variant van de twee en is lastiger te bewerken dan gegoten plexiglas en daarom ook wat moeilijker te polijsten. Wij adviseren om geëxtrudeerd plexiglas handmatig te polijsten. Geëxtrudeerd wordt vaak gebruikt als plaat voor een raam. Gegoten plexiglas is goed te bewerken, zoals erin boren, verlijmen, buigen en polijsten. Gegoten plexiglas kan machinaal worden gedaan met een polijstmachine.

Stap 1 – Reinig het plexiglas

Als eerste begin met het schoonmaken ven het plexiglas, dit kunt u doen met lauw water en groene zeep of een beetje afwasmiddel. Het schoonmaken moet gebeuren om er voor te zorgen dat er door het vuil geen nieuwe krassen kunnen worden veroorzaakt. Gebruik hier voor een spons of lap die niet kan krassen op het plexiglas.

Stap 2 – Beoordeel de diepte van de kras

Ga met een nagel van uw vinger dwars over de kras heen, als u voelt dat uw nagel blijft hangen, dan is het een diepe kras. Bij een diepe kras zult u eerst de kras moeten weg schuren voordat u de kras kan polijsten. Als uw nagel niet blijft hangen, dan is de kras zeer licht en kunt u meteen verder gaan met stap 5.

Stap 3 – Schuur de kras weg

Om de kras weg te schuren heeft u waterproof u schuurpapier nodig. U kunt het beste beginnen met korrel 600 waterproof schuurpapier. Neem een vlak blokje en doe daar het schuurpapier om, zo voorkomt u dat er geen oneffenheden in het plexiglas worden geschuurd. Zorg dat u veel water gebruikt bij het schuren. Als u denkt dat de kras eruit is, gaat u nog een keer met uw nagel dwars over de kras, blijft u niet meer haken dan is de kras eruit. Voelt u nog steeds de kras, dan moet u nog wat meer schuren. Als de kras eruit geschuurd is met korrel 600, dan herhaalt u dit met korrel 1000 en dan nog een keer met korrel 1500.

Stap 4 – Reinig het plexiglas grondig

Spoel met water de resten weg van het schuren en reinig het plexiglas grondig en maak het dan droog met een doek die niet schuurt.

Stap 5 – Polijst de kras en het oppervlak

Neem het polijstmiddel en smeer het uit over de kras. Als u het met de hand wilt polijsten, neem dan een zachte doek(stofdoek) en wrijf heen en weer totdat u ziet dat het plexiglas weer helemaal helder is en de kras weg is. Als u het machinaal wilt doen zet u de polijstmachine aan en gaat zonder al te veel druk heen en weer over de kras, totdat het plexiglas weer helder is en de kras niet meer zichtbaar is.
De polijstpasta is in onze webshop te verkrijgen.

Stap 6 – Randen polijsten

U kunt ook de randen polijsten van het plexiglas zodat het een mooie uitstraling krijgt. Dit kunt u op dezelfde manier doen als in stap 5 beschreven word, maar dan met de randen van het plexiglas. Dus eerst de randen glad schuren met 600, 1000 en 1500 waterproof schuurpapier en daarna polijsten.

Stap 7 – Conserveren

Als u met het polijsten klaar bent, wilt u dit resultaat natuurlijk zolang mogelijk behouden. Daarom raden we u aan om het te behandelen met het product Burnus. Burnus is een reiniging en conserveermiddel, daarmee blijft het oppervlak langer mooi en wordt het plexiglas antistatisch.

Benodigdheden voor verwijderen van krassen:

  • Sopje met een klein beetje Afwasmiddel
  • Twee microvezeldoeken voor het schoonmaken en afdeppen
  • Twee katoenen doeken voor het polijsten en napolijsten (bij handmatig polijsten)
  • Een boormachine met variabel toerental
  • Een voor- en napolijstschijf voor de boormachine
  • Xerapol / Quixx polijstmiddel
  • Burnus antistatische reiniger